Topluluğa sorularınızı sormak veya başkalarına yardımcı olmak için forumumuzu ziyaret edin

SÖZLÜK » sözlük » Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), belirli baş hareketleri durumu tetiklediğinde kısa, yoğun vertigo (dönme hissi) ataklarına neden olan yaygın bir iç kulak rahatsızlığıdır. İç kulakta otokoni veya kulak taşları olarak bilinen küçük kalsiyum parçacıklarının yer değiştirmesi ile karakterizedir. Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)

Tanım

BPPV, baş hareketlerini algılamaktan ve dengeyi korumaktan sorumlu olan yarım daire kanalları içindeki otokoninin yer değiştirmesi ile karakterize bir iç kulak rahatsızlığıdır. Bu kulak taşları yerinden çıkıp sıvı dolu kanallara doğru hareket ettiğinde, ani ve kısa vertigo ataklarına neden olabilirler.

Belirtiler ve Bulgular

  • Vertigo: Birincil belirti, sizin veya çevrenizin döndüğüne dair ani ve yoğun bir histir.
  • Nistagmus: Tipik olarak vertigo ataklarına eşlik eden hızlı, kontrol edilemeyen göz hareketleri.
  • Pozisyon değişiklikleriyle tetiklenen vertigo: Semptomlar genellikle yatakta dönmek, yukarı bakmak veya eğilmek gibi başınızı hareket ettirirken ortaya çıkar.
  • Dengesizlik: Özellikle vertigo atakları sırasında dengesizlik hissi.

Teşhis

BPPV teşhisi tipik olarak aşağıdaki adımları içerebilecek tıbbi bir değerlendirmeyi içerir:

  1. Tıbbi Geçmiş: Kalıpları ve tetikleyicileri belirlemek için semptomlarınızın ve tıbbi geçmişinizin tartışılması.
  2. Fiziksel Muayene: Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı vertigo oluşturmak ve nistagmusu gözlemlemek için Dix-Hallpike manevrası veya diğer pozisyonel testleri uygulayabilir.
  3. İşitme Testleri: Baş dönmesinin diğer potansiyel nedenlerini ekarte etmek için.
  4. Görüntüleme: Bazı durumlarda, diğer durumları veya yapısal anormallikleri ekarte etmek için MRI gibi görüntüleme istenebilir.

Tedavi

BPPV genellikle yönetilebilir ve tedavi edilebilir. Yaygın tedavi seçenekleri şunları içerir:

  1. Kanalit Yeniden Konumlandırma Prosedürü (Epley Manevrası): Yerinden çıkmış kulak taşlarını iç kulak içinde yeniden konumlandırmak için bir sağlık uzmanı tarafından gerçekleştirilen bir dizi baş ve vücut hareketi.
  2. Ev Egzersizleri: Hastalara otokoninin yeniden konumlandırılmasına yardımcı olmak için evde belirli baş hareketleri yapmaları öğretilebilir. Bu egzersizler Brandt-Daroff yöntemine veya Semont manevrasına dayanmaktadır.
  3. İlaçlar: Bazı durumlarda, semptomları hafifletmek için vestibüler baskılayıcı ilaçlar reçete edilebilir.
  4. Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Vertigoyu tetikleyen belirli baş pozisyonlarından veya hareketlerden kaçınmak semptomları yönetmeye yardımcı olabilir.
  5. Ameliyat: Nadiren, diğer tedaviler etkisiz kaldığında, etkilenen kulak kanalını bloke etmek için ameliyat düşünülebilir.

Ayırıcı Tanı

BPPV, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer vertigo ve baş dönmesi nedenlerinden ayırt edilmelidir:

  1. Vestibüler Nörit veya Labirentit: İç kulak enfeksiyonları veya iltihapları uzun süreli vertigoya neden olabilir.
  2. Ménière Hastalığı: Tekrarlayan vertigo, kulak çınlaması ve işitme kaybı ile karakterize kronik bir iç kulak hastalığıdır.
  3. Merkezi Sinir Sistemi Bozuklukları: Felç veya tümör gibi beyni etkileyen durumlar baş dönmesi ve dengesizliğe neden olabilir.
  4. Hareket Hastalığı: Hareket sırasında ortaya çıkar ve tipik olarak hareket durduğunda düzelir.

Her bir durumun yönetimi ve prognozu önemli ölçüde değişebileceğinden, doğru durumun tedavi edildiğinden emin olmak için ayırıcı tanı çok önemlidir. BPPV semptomları yaşıyorsanız, uygun değerlendirme ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir.